Látnivalók Tenerifén, a Kanári-szigeteken

Látnivalók Tenerifén, a Kanári-szigeteken, Spanyolországban

Teide Nemzeti Park

A „las Canadas del Teide” nemzeti park elfoglalja Tenerife középső részét, és már 1954 óta védett terület. A világ egyik leglátványosabb tájképeit láthatjuk itt, ahol Spanyolország legmagasabb csúcsa a Teide (3718 m) magasodik a kék Atlanti-óceán fölé, magába foglalva 48 km átmérőjű hatalmas vulkáni kráterét. Tenerife tengerparti részeivel ellentétben a nemzeti parkban, mely 2000 m magasságban fekszik, télen nem ritka a havazás, hideg széllel, míg nyáron 40 Celsius fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Kábel kocsi szállítja a látogatókat a Teide tetejére, de sokan inkább a hegymászást választják helyette, hogy testközelből szemlélhessék a flóra és fauna változatosságát, a ritka növényeket, mint például a Teide ibolyát, a Tajinastes-t, és a számtalan fajtájú gyíkot és madarat.

Güímar piramisai

Tenerife keleti partvidékén, Santa Cruz városától délre 6 rejtélyes piramis áll, melyeknek az eredetét még mindig nem tudták megfejteni az archeológusok. Kezdetben azt gondolták, hogy a piramisok csupán mezőgazdasági kőteraszok maradványai, vagy a korai spanyol telepesek által véletlenszerűen összerakott kövek a környező földekről. Thor Heyerdahl norvég archeológus, aki haláláig (2002) Güímar-ban élt, azonban máshogy vélekedett. Az ő kutatásai szerint  a güímari piramisok ugyanazon elvek alapján épültek fel, mint a hasonló építmények Mexikóban, Peruban és az ősi Mezopotámiában. A piramisok manapság egy Etnográfiai Park részét képezik, amelyben meglátogathatunk egy múzeumot, megcsodálhatjuk Heyerdahl nádhajójának, a Kontiki-nak élethű másolatát, és természetesen vásárolhatunk az ajándékboltban, illetve megpihenhetünk a kávézóban.

Masca

Tenerife észak-nyugati részén található festői Masca település környéke csodálatos tájképi szépséggel rendelkezik. Masca a Teno-hegységben található, mélyzöld szakadékok felett, hajtűkanyarokkal teletűzdelt keskeny út vezet a hegy lejtőin a faluhoz. Egészen mostanáig a turizmus által felderítetlen volt ez a terület, tekintettel arra, hogy autóval megközelíthetetlen volt. A Santiago del Teide-ből idevezető cikk-cakkos utat nemrég azonban átadták, és most már bárki felfedezheti a századokkal ezelőtt itt megbúvó kalózok rejtekhelyét. A faluból népszerű túraút vezet egy vízmosás mentén a tengerpartra, a fenséges Los Gigantes szikláihoz.

Garachico

Garachico kisvárosnak 6000 lakosa van és Buenavista és Los Stilos településekkel együtt alkotják a „sziget alsó régióját”. A csendes történelmi város valaha a legfontosabb kikötő volt a szigeten, mígnem 1706-ban egy vulkáni kitörés el nem pusztította. Több történelmi nevezetessége is van: Saint Michael kastély, Santa Ana templom, Santo Domingo templom, Nuestra Señora de los Ángeles templom. Gyakorlatilag az egész település egy élő múzeum! A San Roque „romeria” country fesztivál az egyik legnépszerűbb esemény minden évben. Garachico híres népművészeti vásáráról, ahol a legkülönbözőbb népművészeti tárgyak vásárolhatók meg. A rendezvény meglátogatása ingyenes.

 

Playa de las Americas és Los Cristianos

Playa de las Americas és Los Cristianos a sziget dél-nyugati partvidékén található. Az elmúlt 30 évben Playa de las Americas Európa egyik legnagyobb és legmozgalmasabb üdülőhelyévé fejlődött. Tenerife ezen része tömve van luxus hotelekkel, apartman házakkal és turistákkal, akik azért jönnek ide, hogy élvezzék a Napot, a strandot és a nyaralást. Számtalan szép strand, rengeteg attrakció és kikapcsolódási lehetőség, bárok és éttermek sora, és talán a legjobb éjszakai élet található a Kanári-szigeteknek ezen a részén. Azok pedig, akik inkább a nyugalmasabb üdülőhelyeket preferálják, megtalálják számításukat Los Cristianosban, csupán 25 perc sétára Playa de las Americas-tól, ahova kitűnő buszjáratok is közlekednek.