Delfinek pusztultak el Fuerteventura partjainál

2 elpusztult delfint találtak Fuerteventura partjainál 2015.01.27-én. Ezzel 6 darabra nőtt az elmúlt 2 hónapban partra vetett delfinek száma.

Fuerteventura delfin

Jandia mellett, a sziget déli részén foltos delfint, míg Puerto del Rosario közelében palackorrú delfint találtak. Egyik esetben sem volt külső jele a halál okának.

Korán reggel egy helyi lakos hívta a 112-es telefonszámot, hogy Puerto Lajas felé látott egy delfint a parton.  A környezetvédelmi hatóság emberei megerősítették a hírt, miszerint a palackorrú delfin (Tursiops truncatus) 1.27 méter hosszú és kb. 30 kg súlyú.

A másik állatot Caleta del Tigre partjáról szállították el, Puertito de Jandía (Pájara) város közeléből. A foltos delfin (Stenella frontalis) 1.8 méter hosszú és kb. 90 kg lehetett.

Natali Évora, Fuerteventura környezetvédelmi minisztere szerint az elmúlt 2 hónapban 6 delfin pusztult el, és az időpont egybeesik a Fuerteventura partjainál történt kísérleti olajfúrások idejével.

Szerinte még nincs bizonyíték az egyértelmű kapcsolatra az olajfúrások és a delfinpusztulások között, de nem zárható ki a lehetősége, és emiatt nagyon aggódik Furateventura Sotavento partvidéke előtti tengeri kőolajbányászat jövőbeni hatásai miatt.